Varför ska man använda solskyddsfaktor?

Varför ska man använda solskyddsfaktor?

sun1

 

Nu när vårsäsongen är här och sommarsäsongen närmar sig tycker vi att det är god tid för lite information om solskyddfaktor (SPF) och varför man ska använda det!

 

Vad är skillnaden på SPF 20 vs. SPF 50?

En solkräm med SPF 20 gör att du kan vistas i solen 20 gånger längre utan att bli bränd jämfört med vad du kan göra om du inte använder solskydd. Medan en solkräm med SPF 50 gör att du kan vistas i solen 50 gånger längre utan att bränna dig.

 

Måste solkrämen innehålla skydd mot både UVA- och UVB-strålning?

Ja. UVA-strålar är kortare och tränger djupare ner i läderhuden (dermis), vilket är hudens andra lager. UVA-strålarna bryter där ner elastin och kollagen, vilket gör att huden åldras i förtid. Dessa strålar kan också orsaka soleksem och cellskador i huden. UVB-strålarna bromsas upp av överhuden (epidermis). Dessa strålar gör så att huden blir varm och får färg. UVB-strålarna ger visserligen färg, men dessa strålar kan även de orsaka ett förtidigt åldrande av huden. Så se till att din solkräm innehåller både UVA- och UVB skydd.

 

Har solkrämen ett bäst före-datum?

Dagens solkrämer håller i flera år, men efter 12 månader så börjar solskyddet i dem avta. Därför rekommenderas det att du köper nya solskyddskärmer en gång per år för att vara på den säkra sidan.

 

Räcker det att smörja in sig med solskydd en gång per dag?

Svar nej, du måste smörja in dig mer än så för att ha ett fullgott skydd. Solkräm med SPF avtar med tiden, och när du badar/svettas måste du smörja in dig ännu oftare, gärna varannan timma. Vet du med dig att du ska bada mycket är det bra att använda en solkräm som är vattenfast/vattenresistent. Då står solkrämen emot svett och ett dopp i vattnet, men om du torkar dig måste du smörja in dig igen. Samma gäller om du ligger på en solstol där solkrämen kan gnuggas av, eller försvinna när du byter ”sol-sida”.

 

Skyddar solkräm mot rynkor, pigmentfläckar och cancer?

En solkräm skyddar mot rynkor och pigmentfläckar, men givetvis spelar gener också roll. Man vet att solkräm skyddar mot många typer av hudcancer, men man har inte sett en minskning av malignt melanom vid användandet av solkräm.

 

Blir man fortfarande brun när man använder solkräm?

Man blir inte snabbare brun utan solkräm, utan snarare snabbare röd och bränd. Solkräm skyddar huden från att ta skada av solens strålar.

 

//Nord Clinic

 

 

No Comments

Post a Comment