Syror, vad är det egentligen?

Syror är för många förknippat med något som är farligt och gör ont. Men detta stämmer verkligen inte. Syror är faktiskt väldigt bra för din hud på många sätt och vis. 

Det finns två olika syror som vi vanligen använder oss utav både i behandling och i privat bruk. AHA-syra och BHA-syra. 

AHA-syra står för Alpha Hydroxy Acid, och innefattar syrorna glykolsyra (glycolic acid), mjölksyra (lactic acid), mandelsyra (mandelic acid), vinsyra (tartaric acid), citronsyra (citric acid), äppelsyra (malic acid).

AHA-syra är naturligt förekommande syror som utvinns ur sockret från olika växter, därför kallas de ofta för fruktsyror. Dessa syror används inom hudvården då de har positiva effekter på vår hud, de; påskyndar cellförnyelsen, exfoliera (peelar) bort gamla hudceller från vår hudyta, och förbättrar hudens förmåga att behålla fukt. Samtidigt som de gamla hudcellerna peelas bort så fylls huden med fukt så att fina linjer och rynkor blir grundare. När man tar bort de gamla och glåmiga hudcellerna lämnas det plats åt en slätare hudstruktur med en fin lyster och även en bättre upptagningsförmåga av hudvårdande ämnen då det inte finns något gammalt kvar som ”blockerar” vägen längre.

 

BHA-syra är en förkortning för Beta Hydroxy Acid, även ett annat namn för salicylsyra. BHA-syrans främsta egenskap är att det är en bra exfolierare. Syran gör så att cellerna i översta hudlagret släpper sina bindningar mellan varandra, vilket gör att de faller av huden och lämnar plats åt de nya fräscha hudcellerna. BHA-syra används främst för de goda effekterna de har på fina linjer, ojämn pigmentering, och grov hudstruktur.

Den största skillnaden mellan AHA-syror och BHA-Syror är att BHA-syrorna är oljelösliga och AHA är endast vattenlösliga. På huden så innebär det att BHA kan tränga in i porerna och lösa upp talg och döda hudceller som finns inuti porer. Det är därför som BHA är så suverän för alla som lider av igentäppta porer, fet hud och de som har problem med slutna pormaskar. Lite generellt kan man då säga till AHA-syrans fördel är att de är bättre för en förtjockad, solskadad hud, där pormaskar och acne inte är det största problemet.

hhh

Boka gärna in dig på en ansiktsbehandling med syra!

Ha en härlig torsdag!

 

 

No Comments

Post a Comment