REPOST: IPL, vad är det?

REPOST: IPL, vad är det?

 

Många som hör ordet IPL undrar vad det är eller tror att det är en slags laser, därför ska vi här förklara vad IPL faktiskt är.

IPL står för ”intensivt pulserande ljus”, det är ett bredspektrat ljus med flera våglängder. Genom rätt filtrering av ljuset, energi och hastighet värmer ljuset upp vävnaden och påverkar då hårväxt, hudens struktur (linjer, rynkor) och färg (blodkärl och pigmentfläckar). De olika ljusen (vi använder rött och gult ljus) behöver ett upptagningsämne som melanin, hemoglobin eller vatten för att kunna fungera. Ljuset går via hudytan där det omvandlas till värme, det sprider sig därefter ner till dermis (andra hudlagret) och beroende på inställning så söker sig ljuset antingen till blodkärl (hemoglobin), hårfolliklar, pigmentfläckar (melanin), och kollagen (vatten). Vad som är viktigt är att hudområdet som ska behandlas inte är för mörkt/solbränt, då kommer ljuset absorberas av hudytan och risken att bränna huden ytligt istället för djupare ner i vävnaden är stor.

 

Hudföryngring med IPL :

En hudföryngring med IPL innebär att man med hjälp av det gula ljuset genererar värme som i sin tur stimulerar cellerna i kroppen att producera mer kollagen och elastin. Vår hud består till cirka 75 % av kollagen som är ett fiberprotein som framförallt finns i stödvävnad som ben, hud, senor och blodkärlsväggar. Kollagenet bidrar till att ge dessa organ styrka, vitalitet och elasticitet. Från 20-25 års ålder börjar kollagenet brytas ned och försämras, samtidigt som kroppens egen produktion av kollagen minskar. Detta leder till att huden blir tunnare, lättare utvecklar rynkor och pigmentfläckar, samt förlorar sin spänst. Denna behandling passar därmed alla som vill fördröja åldrandeprocessen i huden, samt de som är måna om sitt utseende och vill ha en uppfräschning av huden.

 

Behandling av rodnad och blodkärl med IPL :

Ytliga blodkärl på näsa, kinder eller annan lokalisation på huden kallas ofta för couperoser, telangiektasier eller kärlbristningar och är ofta kosmetiskt irriterande då de är svåra att täcka över. Ytliga blodkärl är vanligast hos väderbitna personer som utsatt sig för kyla, blåst eller sol eller hos personer med hudsjukdomen rosacea. Rosacea blir ofta mindre aktiv då de ytliga blodkärlen drar ihop sig och hudrodnaden minskar. Hur fungerar det då? Hemoglobinet i huden absorberar det gula ljuset som därmed skapar värme i huden. När temperaturen når 60-65 grader koagulerar blodet och blodkärlens inre celler denaturerar, vilket leder till att kärlen koagulerar och kollapsar.

 

Behandling av pigmentfläckar med IPL :

Vid en behandling av pigmentfläckar absorberas det gula ljuset av melaninet i huden och omvandlas till värmeenergi som selektivt förstör oönskat pigment, detta utan att skada omgivande hud. Någon vecka efter behandlingen börjar pigmentet vandra uppåt i huden, man kan då se lite ”smutsig” ut. Efter två till tre veckor har huden klarnat. Efter två behandlingar med cirka 3 veckors mellanrum ser man redan en jämnare pigmentering, men även hudtexturen är jämnare och mjukare.

 

Hur många behandlingar krävs? :

Hur många behandlingar som krävs beror på vad som behandlas. I genomsnitt krävs det i regel 2-5 behandlingar med ett intervall på 3-4 veckor. Anledningen till att man väntar mellan behandlingarna är att det uppstår en viss irritation i huden, vilket behöver tid på sig att läka. Värt att poängtera är att behandlingens resultat inte varar för evigt, utan det kan vara nödvändigt att göra återbehandlingar efter 3-6 månader, intervallerna varierar från person till person.

 

Hårborttagning med IPL :

När det gäller hårborttagning med IPL använder vi oss utav det röda ljuset som absorberar pigmentet (melaninet) i hårstrå och hårsäck och omvandlas till värme. Vid 70 grader Celsius förstörs proteinet i de hårceller och hårsäckar som befinner sig i den aktiva (anagena) fasen av växtcykeln, dvs. då håret har sin växtfas och kan behandlas. Under den angena fasen förbinds hårsäckens rot med hårets tillväxtceller och ett nytt hår kan börja växa. Proteinsäcken runt hårstrået ger näring till cellerna som bildar hårstrået. När man värmer upp proteinet denaturerar det vilket leder till att tillväxtcellerna inte får någon näring och dör.

 

Hur många behandlingar krävs? :

Det varierar från person till person och vilket område som behandlas. Vanligast är mellan 4-8 behandlingar med ett behandlingsintervall på 5-12 veckor, detta kan dock justeras individuellt. Värt att nämna är att håret måste innehålla pigment för att kunna behandlas, metoden fungerar tyvärr inte på väldigt ljusa och gråa hårstrån. Även rött hår kan vara svårt att behandla då det innehåller för lite svart pigment.

Vi använder oss av Powerlite’s IPL maskin som har mer än 15 års erfarenhet och är ett av de varumärken som funnits längst på den svenska marknaden. Deras kundnöjdhet har gjort dem till marknadsledande inom tekniken IPL (Intensivt Pulsat Ljus) i Sverige och i Japan, som är världens näst största skönhetsmarknad. Svensk tillverkning och design innebär också högsta kvalitet och säkerhet. Powerlite® belönas genom användare världen över för dess användarvänlighet, mångsidighet och för de fina resultaten. Personer som har gjort hårborttagning är fortfarande hårfria, 15 år senare.

Har ni frågor angående IPL eller för tidsbokning kontakta Marie eller Sofia, 031-348 55 00.

 

Varmt Välkomna!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.